HTML

"Csak a zene van!"

Csak igazi zenekedvelőknek!!!

Friss topikok

  • megatoner.hu: mi is szeressük legyenkonnyu.blog.hu/2011/06/28/auszik_temper_trap (2011.06.28. 14:14) The Temper Trap - Fader
  • Nóracska: jaa egyébként marhajófilm :) és nem tudom mennyire szereted a bluest, de gondolom igen, úgyhogy ír... (2010.08.31. 00:40) A Zongorista
  • Ericike: Kedvenc mondatom benne: "Annak, ki még nem ismeri őket, olyan érzése támad elsőre, hogy ez meg mi ... (2010.06.27. 01:50) Quimby
  • Ericike: Miért ne lehetne ott pár dolog a wikipédiáról. Nekem, akinek nincs olyan nagy zenekulturája, minde... (2010.06.27. 01:47) Kispál és a Borz
  • Sűtiii: rakni* (2010.05.25. 13:47) EmilRulez

Linkblog

Kispál és a Borz

2010.05.04. 00:56 Kontzy

      Hogy miért is kezdem az egészet a Kispál és a Borzyal, azthiszem nem kérdéses... Ha alternatív zenéről beszélünk, és azon belül Magyar alternatív zenéről, akkor elsősorban ők ugranak be majdnem mindenkinek. Azthiszem kijelenthetük, hogy ők a Magyar alternatív világ legemblematikusabb figurái, és a magyar alternatív zene atyjai. 

      De mindezek ellenére,most minden attol hangos, hogy idén, 2010 augusztus 9-én, a Sziget Fesztiválon egy 3-órás koncert keretében, meghatározatlan időre, elbúcsúznak a közönségtől. Ezt a döntésüket, alkótoiválsággal indokolják. Az alkotóközösség megmarad, de a zenekar tagjai külön-külön akarnak tevékenykedni a következő időszakban. Itt megjegyezném személyes véleményként: "sajnos", mivel nekem nagy kedvenceim, de valahol a döntesüket is megértem, és igazat adok Lovasinak aki, az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nem szerencsés új dalok nélkül huzamosabb ideig koncertezni. De mindenkepp hiányozni fognak a magyar rockéletből. Gondolok itt elsősorban, az utánozhatatlan, csak Kispálra jellemző sodró gitár játékra, és Lovasi csavaros szövegeire, amik mára már lassan a zenekar védjegyéve váltak.

      Legismertebb és legnépszerűbb számuk, a "Ha az életben":

 

       Azt hiszem lassan már kijelenthetjük, hogy ez a zenekar, és ez a szám, már-már igazi hungarikum. Az elején megfigyelhetjük a fennebb említett sodró és utánozhatatlan gitárjátékot, és pörgős hangulatot... majd erre rájön a Lovasi által biztosított egyszerű, de ugyanakkor stabil, basszus alap ami nem több és nem kevesebb, épp annyi amennyi egy ilyen számban kell, és a dobbal együtt, hamar elérik azt, hogy az első pár ütem után az ember úgy érzi, hogy muszály megmozduljon erre a számra.

       Majd jön az utánozhatatlan, és elsőre talán kicsit nehezen megérthető szöveg, aminek furcsaságát az okozza, hogy a szöveget alkotó mondatok nem illeszkednek a zenei mondatokba. Tehát a zenei mondat lezárul, de a szöveg még csak a közepén tart. Ez elsőre furcsán hat, de mára már ez a magyar alternatív zene legfontosabb jellemzője. Először ők alkalmazták ezt a módszert, majd a későbbiekben másoknál is meglehet figyelni. De kétség kívül, ők csinálják a legjobban, és ez az a szám amiben a legjobban megfigyelhető.

       Választhattam volna más számot is elsőre Kispálék bemutatásához, de úgy gondolom, ez az a szám, ami a legjobban jellemzi őket, ez olyan jellegzetesen Kispálos, és jellegzetesen magyar. A magyar alternatív zene igazi gyöngyszeme. Megkockáztatom azt is kijelenteni, hogy az eddig írt legjobb magyar alternatív rock szám.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kontzy.blog.hu/api/trackback/id/tr81972758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sűtiii 2010.05.06. 14:41:14

Szia, ezzel itt mind egyet értek, nagyon szeretem a ksipál és a Borz-t de amit te ide leirtál, azt ugyanugy megkapjuk máshol is :) és ebből az következik h te is ugyanonnan szedted le,, és nem azért mondom mert nem teccik, de ez ojan megsozkott, hogy egy bandárol irnak, és most te valami ujat kéne indits:) és nem ugyanazt . várom a következőt:)

Sűtiii 2010.05.06. 14:43:33

Kispál* megszokott, bocs a helyesírásért :)

Sűtiii 2010.05.06. 14:45:49

és amu. ez a wikipédiáról van.

Kontzy 2010.05.10. 23:23:52

Igazad van, valóban nincs szügség olyan tartalomra amit meglehet találni máshol is, nem is tudom miert tartottam elsore fontosnak, hogy olyan infót is publikáljak ami, a wikipédián is fent van. De akkor perpillanat jó ötletnek tünt betenni azt is az elejére még a saját vélemények elé. De valoban úgy van, hogy akit igazán érdekel, annak nem kell itt is leírni mert utána néz magátol máshol. úgy, hogy a vikipédiárol inspirálodott részt ki is vettem.

Ericike 2010.06.27. 01:47:14

Miért ne lehetne ott pár dolog a wikipédiáról. Nekem, akinek nincs olyan nagy zenekulturája, minden új ami itt le van írva. Miért ne lehetne egy helyen minden? Általános dolgok egy zenekarról meg személyes vélemény is.
Nekem nagyon tetszik, már csak azért is, mert egy egészen új nézőpontból látom most már ezt a számot is meg a zenekart is. Szóval csak így tovább. ;)
süti beállítások módosítása