HTML

"Csak a zene van!"

Csak igazi zenekedvelőknek!!!

Friss topikok

  • megatoner.hu: mi is szeressük legyenkonnyu.blog.hu/2011/06/28/auszik_temper_trap (2011.06.28. 14:14) The Temper Trap - Fader
  • Nóracska: jaa egyébként marhajófilm :) és nem tudom mennyire szereted a bluest, de gondolom igen, úgyhogy ír... (2010.08.31. 00:40) A Zongorista
  • Ericike: Kedvenc mondatom benne: "Annak, ki még nem ismeri őket, olyan érzése támad elsőre, hogy ez meg mi ... (2010.06.27. 01:50) Quimby
  • Ericike: Miért ne lehetne ott pár dolog a wikipédiáról. Nekem, akinek nincs olyan nagy zenekulturája, minde... (2010.06.27. 01:47) Kispál és a Borz
  • Sűtiii: rakni* (2010.05.25. 13:47) EmilRulez

Linkblog

Quimby

2010.05.27. 01:30 Kontzy

      2010.május.15. Marosvásárhely, hatalmasa eső, mindenki bőrig ázva... de a lelkes közönség nem tágít. A színpadon meg, szerintem Magyarország jelenlegi legjobb zenekara, a Quimby. Szabályosan boxerig áztam, de azt kell mondanom, hogy megérte, mert olyan buli volt, még a zoknim talpa is sáros lett.

     De vegyük sorjába, mivel az a tapasztalatom, hogy azert az emberek nagyrésze, a Most múlik pontosan-on kívűl nem sokat tud a Quimby-ről. És sokan arra is megesküdnének, hogy az a szám, eredetileg a Csíkzenekartól van. Viszont akik ismerik a Quimby-t, és valami miatt kicsitis megszerették, egyszerűen nem tudnak szabadulni tőle. Ezért vannak a koncertjeiken még ilyen ítéletidőben is rengetegen.

    Az 1991-ben alakult Dunaújvárosi zenekar, lassan, kitartóan, és fokozatosan jutott el oda, ahol most van. Kocsmazenekarként kezdték, nevetséges kis gázsikért. Mai napig azt mondják, hogy ez a füstös, kiskocsmás hangulat, sokkal közelebb áll a szívükhöz, mint a Sziget többezres nagyszínpada, és mindkét helyen, mindvégig ugyan olyan lelkesedéssel és ugyan azt a zenét játszották, és játszák mai napig, nagyon céltudatosan.

    Milyen zenét is pontosan? Alternatív zenekarnak titulálják őket is, akiknek epikus sanzonos dalaik vannak, de ez így nem elég, mivel ők játszák magyarországon a leg változatosabb, és legsokszínűbb zenét. Erre ékes bizonzítékot nyújtanak eddig megjelent albumaik.

    Mit jelent a Quimby...? már rengeteg változatot hallottam, a legújabb az, hogy egy amerikai slangből származik, jelentése pedig: három meleg férfi szendvics pózban való közösülésekor a középső személy. Vagy ahogy a zenekar szövegíró frontembere, Kiss Tibi is mondta, akár az élet: megb*ni és megb*va lenni. Jó sztori, de ők se tudják igaz-e vagy sem, mivel a zenekart ők, egy ismerősük családnevéről nevezték el. De az a hír járja, hogy a jelentése ez.

    11 albumuk jelent meg, és színházi produkcióban is működtek közre. Eleinte angol nylevű, majd később magyar dalokat írtak. A nagy áttörést a Most múlik pontosan hozta, de az már lerágott csont. Már mindenkinek millió kedves emléke van ezzel kapcsolatosan, mindenki betéve fújja a szövegét, a rádiók rongyosra játszották, de attol még nagyon jó, és mindenki szereti, csak már nem sok újat lehet mondani róla, max zeneileg kivesézni de azt csak akkor, ha ti is akarjátok.

     Ezért emelem ki azt a számukat ami mostani koncertjük kezdő dala volt, a kicsit latinamerikai hangvételű, Cuba Lunatica, amit nemrég dobtak a nagyérdemű elé, és bár még videoklipje nincs, de koncertjeiken nagyon látványosan prezentálják, mindenféle látványelemet bedobva.

     A zenekar egy érdekessége, hogy a frontember szerepén ketten osztoznak elég szokatlan formában. Kiss Tibi az énekes első sorban, viszont a perkuciós Varga Livius is beválal néhány dalt, és a számok közötti átvezető, felvezető szövegek nagyrészével színtén ő bírkózik meg. De a frontember szerep mégis egyértelműen főképp a Tibié, mivel valamiféle különleges adottsággal megáldva, Tibi rohadtul tudja uralni a színpadot.

     A számra visszatérve, kezdő számnak a koncerteken, azt kell mondjam tökéletes, mivel nagyon hamar elérik vele azt a fura egyben nagyon magával ragadó, és nagyon "elvont" hangulatot, ami általában a koncertjeiket jellemzi. Annak, ki még nem ismeri őket, olyan érzése támad elsőre, hogy ez meg mi akar lenni?, majd: várj, ez egész jó, kicsit később: te ez rohadt jó!!!... Körülbelül ez van, ha az emeber elsőre találkozik velük. Egyik legnagyobb rajongójuk, Presszer Gábor, akiről nyugodtan kilehet jelenteni, hogy egy élő legenda. Ő nyilatkozta azt, hogy a Quimby zenéje egyszerűen fantasztikus és megunhatatlan.

     Miért is?, lássukcsak..., előljáróban annyit elmondhatok, hogy profi zenészekről beszélünk akik több formacióban is közreműködnek, vagy szóló albummal is rendelkeznek, mint Szilárd a zongorista. De csak együtt képesek ezt a szokatlan valamit produkálni. Mindenikük tud több hangszeren is játszani, és ezt nagyon ügyesen ki is használják. A sok ütős és billentyűs, meg húros hangszer váltogatása meghozza a kívánt hatást. Nem is beszélve a trombitáról amiért a zenekar legidősebb tagaja felel, és meg kell hagyni nagyon jól csinalja. Néha olyan az egész mintha véletlenszerűen kerűlnének az akordok egymás mögé de mégis az összhatás az, hogy ennek igy kell lennie, mert így a jó.

     De talán nem is ez a szokatlan zenei világ az, ami a leginkább magával ragadja a hallgatót, hanem Kiss Tibi Szövegei, amik egyszerűen páratlanok. Nézzük: "Csak a vágy  alaktalan sziréna hangja  hajt a dögre vad hiéna rajt. Ahol a halál parfümillatú, pokolra hív a randevú." ez már egy komoly költemény, nem egyszerű dalszöveg. Egyszóval van aki a szövegeikért, van aki a zenéjükért, van aki mindekttőért, vagy olyan is akad, aki simán csak a magávalragadó, látványos, és vad koncertjeikért szereti a Quimbyt, egy dolog biztos, a koncertjeiken a 4-évestől a 60 évesig mindenki megtalálható, mivel a zenéjükben több réteg is van, épp ezért megunhatatlanok és nem biztos, hogy két év múlva azért fogod szeretni őket miért most, de az tuti, ha megkostoltad, és megszeretted, egyszerűen nem tudsz leállni roluk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 15-én a zuhogó eső ellenére a tömeg eggyemberként ordította, VISSZA!

     Mikor a búcsúkoncertjére készülő Kispál és a borzot kérdezték, ha ők abba hadják ki marad, aki igényes Magyar alter rock zenét játszik majd Magyarországon?, egybehangzóan adták a választ, a Quimby.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kontzy.blog.hu/api/trackback/id/tr462034533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ericike 2010.06.27. 01:50:01

Kedvenc mondatom benne: "Annak, ki még nem ismeri őket, olyan érzése támad elsőre, hogy ez meg mi akar lenni?, majd: várj, ez egész jó, kicsit később: te ez rohadt jó!!!..."
süti beállítások módosítása